Ιστορίες Ερμηνείας
στην αγροτική ΕλλάδαΣχεδιάζοντας το έργο «Ιστορίες Ερμηνείας στην αγροτική Ελλάδα» θέσαμε τους εξής στόχους:

 • Να προβάλλουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που ακόμη υπάρχει στον αγροτικό χώρο της Ελλάδας με έναν ζωντανό τρόπο που θα προκαλέσει ενδιαφέρον και προβληματισμό στο ευρύτερο κοινό αλλά και την τοπική κοινωνία.
 • Να προβάλουμε την ξενάγηση ερμηνείας ως ένα καινοτόμο εργαλείο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του βιωματικού τουρισμού.
 • Να διαδώσουμε την ξενάγηση ερμηνείας στην Ελλάδα, μέσα από καλά παραδείγματα από ήδη εκπαιδευμένους στην ερμηνεία ανθρώπους.

  Τον Ιούνιο του 2021 υλοποιήθηκαν δύο ξεναγήσεις ερμηνείας, με τα εξής θέματα: «Η καλλιέργεια του ‘εμείς’ σημαίνει προστασία των κοινών» (Δημητσάνα) και «Οι κύκλοι της ζωής καθορίζουν την πορεία της διαδρομής.» (Κήποι Ζαγορίου). Τα θέματα επιλέχθηκαν από τις ξεναγούς ερμηνείας, μετά από επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις με πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Και στις δύο περιπτώσεις, τα θέματα προβάλλουν αγροτικά στοιχεία των δύο αυτών περιοχών, αναδεικνύοντας τον ρόλο που παίζει ακόμη και σήμερα η άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην αγροτική Ελλάδα όχι μόνο στους κατοίκους μιας περιοχής αλλά για όλους μας.

  Οι ξεναγήσεις εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021, για μία κλειστή ομάδα προσκεκλημένων οι οποίοι, βιώνοντας οι ίδιοι τι σημαίνει ‘ξενάγηση ερμηνείας’, θα μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν την εμπειρία τους στους φορείς που αντιπροσωπεύουν (τοπικές αρχές, επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού, κλπ.). Εξάλλου, οι δύο ξεναγήσεις προβάλλονται μέσα από την στήλη Μονοπάτια της ιστοσελίδας μας και εφαρμόζονται κατόπιν αιτήματος που στέλνετε στην στήλη Επικοινωνία υπό τις κατάλληλες συνθήκες.


  Κατεβάστε το φυλλάδιο Βίντεο Ξεναγήσεων
 • Ανάδειξη του αγροτικού πολιτισμικού τοπίου ως κοινού αγαθού και κληρονομιάς


  Με την όλο και μεγαλύτερη αστικοποίηση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα, το αγροτικό τοπίο τείνει να συρρικνώνεται. Τα σημάδια μίας όχι και τόσο παλιάς εποχής που αποτυπώνεται στα αλώνια, στους μύλους, στα πετρόχτιστα γεφύρια, στα αυλάκια, στις αναβαθμίδες, στα ξωκλήσια και σε τόσα άλλα αντικείμενα αλλά και σε παραδόσεις, ήθη και έθιμα αντανακλούν τους κόπους και τις χαρές των προηγούμενων γενιών. Ένα πολυσύνθετο πολιτιστικό τοπίο όπου θρύλοι, παραμύθια, τραγούδια και χοροί φτάνουν στο σήμερα ως ένα κοινό αγαθό από γενιά σε γενιά. Στόχος του προγράμματος είναι ακριβώς η ανάδειξη αυτών των στοιχείων ως ένα σύνολο που συνδιαλέγεται με το τώρα.