Λήμνος


H Αλυκής, ο πυρήνας δηλαδή της περιοχής Natura 2000 στη Λήμνο, είναι ένας τόπος ιδανικός για αναψυχή, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πλούσια βιοποικιλότητα. Παράκτια ζώνη, ήπιο ανάγλυφο, αμμώδεις παραλίες, αγροτικές καλλιέργειες, η λιμνοθάλασσα της Αλυκής και η Ασπρόλιμνη, το δασάκι του Κέρους, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, το κρινάκι της θάλασσας, τα γραφικά χωριά Καλλιόπη και Κοντοπούλι, μονάδες εναλλακτικού τουρισμού, επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, surfers και κάτοικοι συνθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου. Η Αλυκή προσφέρει τροφή, πόσιμο νερό, γόνιμα εδάφη, ωφέλιμα φυτά, όμορφες παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Είναι ένα πολυσύνθετο, πανέμορφο τοπίο, που θρέφει τους ανθρώπους του. Ιδανικό για αναψυχή, επιλέγεται ως προορισμός από surfers και επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο ίδιος ο υγρότοπος και η ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο αφού ρυθμίζουν το μικροκλίμα της περιοχής, παρεμποδίζουν τη διάβρωση της ακτής, βοηθούν στην επικονίαση και ενισχύουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Παράκτιος νησιωτικός υγρότοπος εκπληκτικής ομορφιάς και πολύτιμης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αξίας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το μονοπάτιΞεκινάμε από το σταυροδρόμι στο Κέρος , το κέντρο ενός παζλ της βιοποικιλότητας για την οποία η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Η διαδρομή είναι κυκλική, μέτριας δυσκολίας. Θα χρειαστούμε 4 ώρες για να περπατήσουμε, με στάσεις, 6km σε αγροτικό δρόμο και στην ακτή. Στο πηγάδι (πηγή ζωής για κάθε οργανισμό που ζει εδώ) θα πιούμε καθαρό, πόσιμο νερό. Άλλωστε, μία από τις ζωτικές λειτουργίες του υγροτόπου είναι να απαλλάσσει το νερό από κάθε μολυσματικό και ρυπογόνο παράγοντα και να το διαφυλάσσει, έτοιμο προς ανθρώπινη κατανάλωση, στον υδροφόρο ορίζοντα. Στο παρατηρητήριο, απ’ το φθινόπωρο έως την άνοιξη βλέπουμε την Αλυκή να φιλοξενεί και να προσφέρει τροφή σε φλαμίνγκο, πάπιες, χαλκόκοτες, αβοκέτες, ερωδιούς, κλπ. ενώ το καλοκαίρι μετατρέπεται σε μια λευκή κυρία για να προσφέρει το αλάτι που παράγει. Εδώ θυμόμαστε πως η ποικιλία των ειδών είναι το κλειδί στην ιατρική επιστήμη χάρη στην πολύτιμη γνώση που μας προσφέρουν.

Προς τον Απαν’ Γυαλό η άγρια ζωή, οι ευωδιές των αρωματικών φυτών κι η θαλάσσια αύρα ξυπνούν τις αισθήσεις μας και μας κάνουν να νιώσουμε τη σημασία των οικοσυστημάτων στη ζωή μας. Αμμοθίνες προστατεύουν την καλλιεργήσιμη γη από τη διάβρωση και συντηρούν την βλάστηση. Λιβάδια Ποσειδωνίας φιλοξενούν το γόνο, την τροφή μας, και παράγουν οξυγόνο, την αναπνοή μας. Ακτή ιδανική για surfer, για κολύμπι, για ψάρεμα, για έμπνευση! Κατά μήκος της ακτής γνωρίζουμε τους σωματοφύλακές της, τα προστατευόμενα είδη φυτών και μαθαίνουμε: Ποιο έχει αντιβιοτικές ιδιότητες; Ποιο δίνει προϊόν ΠΟΠ; Ποιο είναι μυθολογικό σύμβολο; Ποιο αξιοποιούμε σήμερα; Η επιστροφή είναι γεμάτη αποκαλύψεις! Φτάνουμε στο σταυροδρόμι απ’ όπου ξεκινήσαμε, με τη θέα της Ασπρόλιμνης να εντυπωσιάζει με το ασημί χρώμα της. Περπατήσαμε, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, συναισθανθήκαμε την αξία της φύσης, ανταλλάξαμε απόψεις και ζήσαμε μικρές εκπλήξεις που αποκαλύπτονται μόνο με την επίσκεψη στον τόπο…