Σφακιά


Στην περιοχή των Σφακίων, σε μία απόσταση μόλις 6,5 χλμ, το τοπίο παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές, με έντονο γεωμορφολογικά υπόβαθρο, εντυπωσιακά φαράγγια και απότομες υψομετρικές διαφορές που ξεπερνούν τα 2,000 μέτρα! Στην περιοχή αυτή συναντά κανείς γυμνούς βράχους με εξαιρετικά αραιή βλάστηση, δασικές και φρυγανικές εκτάσεις, ελαιοκαλλιέργειες και απομεινάρια από αμπελοκαλλιέργειες και σιτηρά. Στην πορεία του μονοπατιού πλέκονται πολλές ιστορίες. Από τις ιστορίες που έχουν σαν βάση το βουνό και την επιβίωση στα πιο ορεινά χωριά με την κτηνοτροφία και την άυλη κληρονομιά (τα τραγούδια, τα αστεία, τις δοξασίες, τις τελετουργίες τους) μέχρι εκείνες των ναυτικών στα κάτω χωριά με τον τουρισμό και την μετανάστευση.

Το μονοπάτιΤο μονοπάτι διασχίζει τις βραχώδεις πλαγιές που ρίχνονται στην θάλασσα και το φαράγγι του Ίλιγγα. Θα χρειαστούμε 3 ώρες σταθερής και χαλαρής ανάβασης για να φτάσουμε στο χωριό της Ανώπολης από την Χώρα Σφακίων στα 600 μέτρα. Θα μυρίσουμε τα βότανα την άνοιξη και τα άγρια χόρτα τον χειμώνα. Θα ακούσουμε τα κουδούνια των ζώων ή το υπόγειο νερό που ρίχνεται στο πέλαγος.

Ίσως πετάξει από πάνω μας ένα όρνιο για να μας «καλωσορίσει». Στρίβοντας το κεφάλι αριστερά στην θέα του Λυβικού πελάγους θα μαγευτούμε αφήνοντας τα «σύννεφα» της κάθε εποχής να μας ταξιδέψουν. Στρίβοντας το κεφάλι στα δεξιά, στα χιόνια της Μαδάρας θα δροσιστούμε. Το καλοκαίρι μπορεί να κάνει υπερβολική ζέστη, οπότε οι προτεινόμενες εποχές είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιουνίου.