Σαρωνίδα


Η Σαρωνίδα, ειδυλλιακό προάστιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, άρχισε να παίρνει οικιστική μορφή μαζί με το έργο διαμόρφωσης της Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Ευτυχώς ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός, που είναι γνωστός στους περισσότερους Αθηναίους για την ελεύθερη όμως φροντισμένη, άνετα προσβάσιμη παραλία, τα ηλιοβασιλέματα και τους πολλούς ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους, χτίστηκε βάση ρυμοτομικής μελέτης κι αποπνέει ασφάλεια στους μόνιμους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες.

Πριν τη σύγχρονη διαμόρφωσή της, η Σαρωνίδα υπήρξε, λόγω της προστατευμένης της θέσης, ένας τόπος που οι βοσκοί έφερναν τα ζώα τους από την Πάρνηθα να ξεχειμωνιάσουν. Πραγματικά διαθέτει ένα καταπληκτικό μικροκλίμα ζεστό το χειμώνα με άπλετο φως κι ελάχιστη υγρασία για παραθαλάσσια περιοχή! Δροσερά καλοκαίρια, ένα γοητευτικό φυσικό τοπίο προστατευμένο από ισχυρούς ανέμους και μία βραχώδης ακτή που προσελκύει ήσυχους ψαράδες - ενώ παράλληλα δεν λείπουν από την περιοχή οι σύγχρονες καφετέριες και οι φιλόξενες ταβέρνες που λειτουργούν όλες τις εποχές του χρόνου.

Το μονοπάτιΤο μονοπάτι μας δεν παρουσιάζει δυσκολίες, οποιαδήποτε εποχή κι αν το περπατήσουμε. Ο χρόνος που χρειαζόμαστε ώστε να διανύσουμε την ασφαλή διαδρομή είναι λίγα λεπτά, όμως εμείς θα σταθούμε να παρατηρήσουμε κάποια σημεία που αποκαλύπτουν την ιστορία της ακτής, όσα σχετίζονται με την γεωλογική - φυσική - πολιτιστική κληρονομιά τα οποία, αν και βρίσκονται σε ανοικτή θέα, παραμένουν αθέατα για τον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η διάρκεια του περιπάτου είναι 45’ με τη δυνατότητα να διαμορφωθεί από 30´έως 3 ώρες.

Ο περιπατητής συνεπαίρνεται από το κελάηδημα των πουλιών και το τραγούδι της θάλασσας, παίρνοντας βαθιές ανάσες με άρωμα πεύκου κι αλμύρας, μένοντας έκθαμβος από την λάμψη της θάλασσας του Σαρωνικού που καθρεφτίζει όλο το φως του Αττικού ουρανού, ή σαγηνεύεται με το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας το νησί της Αίγινας και τις βουνοκορφές των Μεθάνων. Όμως αυτή η μικρή διαδρομή, όταν την περπατά κάποιος παρατηρώντας προσεκτικά, μεταμορφώνεται από ένα σύνολο μαγικών στιγμών σε ένα μεγάλο ταξίδι γνώσης κι αυτογνωσίας.

Ένας περίπατος στην ακτή της Σαρωνίδας μας συνδέει βαθιά με την ιστορία της Αττικής και το ελεύθερο, επινοητικό και δημιουργικό πνεύμα όσων βρέθηκαν εδώ πολύ πριν από εμάς. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση μας θα διαθέσουμε λίγο χρόνο για τη δημιουργία ενός ομαδικού έργου περιβαλλοντικής τέχνης.